Rust - Afleiding is iets anders dan ontspanning - Photo by Joshua Woroniecki

Afleiding is iets anders dan ontspanning

Waarom TV kijken geen ontspanning is. En natuurlijk tips om wel tot rust te komen.

Stress

Stress. Iedereen heeft het, en gelukkig maar. Kortdurende stress helpt om focus te houden en geconcentreerd te zijn. Het is de langdurige stress die niet goed voor je is. Wanneer het lange tijd aanhoudt, zonder herstelperiode. Van langdurige stress krijg je op termijn mentale en lichamelijke klachten.
Als je voor iemand in je naaste omgeving zorgt, weet je dondersgoed wat stress is.  Je bent altijd alert, je weet niet wat je te wachten staat. Misschien is de situatie nu stabiel, maar de telefoon ligt ’s nachts naast je. Voor het geval dat.

Ontspanning is het tot rust laten komen van lichaam en geest. Door te ontspannen zorg je dat je lijf even uit de ‘aan’ stand kan. Je hartslag daalt, je bloeddruk daalt. Je cellen en hormoonspiegel herstellen zich, net als je afweersysteem.
Heel veel voordelen, je hebt er echt veel baat bij. Niet alleen herstelt je lijf, door regelmatig te ontspannen kun je ook de stress op lange termijn beter aan. 

TV kijken helpt niet

Veel mensen denken dat ze wel ontspannen, maar hebben niet door dat hun lijf actief blijft en niet tot rust komt. Netflixen bijvoorbeeld, of een spelletje op je telefoon. Herken je dat je op het puntje van je stoel zit bij een spannende serie? Of dat je graag de volgende level in de app wilt halen? Vergeet niet dat de makers, zowel op tv als de app, erbij gebaat zijn om jouw aandacht vast te houden. Daar hebben ze een hoop trucjes voor. Elke paar seconden een andere camerastand, een verrassende scene, spannend muziekje. Felle, vrolijke kleuren in het spel, een tijdslimiet. Alles om jou bij de les te houden. 
 
Je lichaam en vooral je geest blijven actief, waardoor het geen echte ontspanning is. Eigenlijk is het vooral het afleiden van onze geest, zodat we even niet aan onze zorgen hoeven te denken. Zie het als verplaatsen van je aandacht. Denk maar aan het krijgen van een prik. Door op het moment suprême de aandacht af te leiden, doordat iemand bijv. een vraag stelt of ergens naar wijst, voel je de prik zelf minder. Je hersenen zijn met iets anders bezig en hebben minder capaciteit over om de pijn te registreren.
Zodra de afleiding stopt, ben je met je aandacht weer terug bij het onderwerp. Bij de prik, of bij je zorgen. En zo werkt het ook met TV kijken en gamen.

Ritmische klanken

Niet afleiden dus, maar echte ontspanning. Hoe dan wel?  Wat goed werkt, is het luisteren naar rustige muziek. Uit onderzoek is gebleken dat muziek het parasympatisch zenuwstelsel stimuleert, het deel van de lichaam dat zorgt voor rust en herstel. Omdat het zo goed werkt is er zelfs onderzoek gedaan naar het beste ontspanningsnummer. De winnaar: Weightless, van Marconi Union. Niet geheel toevallig, het nummer is geschreven met de intentie om stress te verlichten. Breinscans laten zien dat de klanken diep in de hersenen doorwerken, o.a. in de gebieden die emoties verwerken. Nieuwsgierig? Het nummer staat hieronder.

Meer ritme

Ritmische klanken hebben een groot effect. Andere beproefde ontspannende activiteiten zijn Yoga (oorspronkelijk uit Inida), of Tai Chi en Qigong (oorspronkelijk Chinees). Die laatste is nog iets minder bekend. Het heeft als voordeel dat je het overal kan doen, zonder matje. Het bevat korte, ritmische bewegingen. Zelfs de grootmeester geeft aan dat je het niet verkeerd kunt doen, je kunt er hooguit beter in worden. Kijk op Youtube voor eenvoudige beginnerslessen.
 
Een activiteit waar je misschien minder snel aan denkt is breien. Het getik van breinaalden werkt heel rustgevend. Niet alleen breien, alle vormen van handwerk zijn ontspannend.  Ook bij haken en borduren volg je een bepaald ritme. Daarnaast ben je met je gedachten bij het werkje omdat je natuurlijk wel het juiste resultaat wilt hebben.  De steken of knopen tellen houd je aandacht vast. De repetitieve, ritmische bewegingen kalmeren je lijf. 
 
Ook kleuren voor volwassenen is de laatste jaren enorm populair geworden. Dat heeft precies dezelfde reden, door de ritmische beweging van je hand kalmeert je lijf. Daarnaast wil je wel netjes binnen de lijntjes kleuren – letterlijk – waardoor je er met je aandacht bij bent. Hartslag, bloeddruk, ademhaling, alles gaat omlaag.

Prikkelarm

De overeenkomst tussen de activiteiten hierboven is dat ze prikkelarm zijn. In tegenstelling dus de TV serie of die app op je telefoon, waar je juist veel prikkels krijgt.
Ook als je niet zo van het haken bent, zijn er genoeg andere manier te verzinnen om te ontspannen. Prikkelarm, dat is het belangrijkste. Je kunt bijvoorbeeld een wandelingetje maken, frisse buitenlucht en natuur zijn altijd goed voor je. Een warm bad nemen, op je gemakje een kop hete thee drinken, naar de sauna – zodra dat weer kan. Tuinieren werkt rustgevend, ook hier ben je met je aandacht bij één taak met weinig prikkels.  Net als bij het maken van een legpuzzel of verzamelhobby’s zoals munten of postzegels. Mozaïeken, tekenen, schilderen. En niet te vergeten: schrijven. Een dagboek bijhouden werkt rustgevend. In eerste instantie lijk je je juist te concentreren op de problemen en zorgen. Schrijven zorgt echter ook voor een bepaalde afstand, je gaat reflecteren. Plus dat schrijven in een drukke omgeving niet werkt, je trekt je even terug en dat alleen al zorgt voor een bepaalde mate van rust.

Heel benieuwd welke inspiratie je opgedaan hebt uit deze post. Wat ga jij doen om echt te ontspannen?

Veel geluk en geniet ervan