Het coronavirus

Vanochtend vroeg, net wakker, check ik het coronanieuws op m’n mobiel. En met mij half Nederland waarschijnlijk. Hamvraag: zijn er nog nieuwe maatregelen?

Vandaag staat er namelijk een seminar op het programma. Een leerzame dag waar ik al weken naar uit kijk. Succesvol Coachen en Spreken. In een sfeervol theater, met 200 man, leren van de beste. Maar ja…, evenementen in Brabant worden geannuleerd en zelfs een vriendschappelijke omhelzing is sinds gisteren uit den boze. Kun je dan nog wel met goed fatsoen naar zo’n bijeenkomst gaan?

Mijn keuze hangt af van de verspreiding. Geen nieuwe doden in Nederland, geen nieuws over Italië. Wel een ander artikel, over de Nederlandse ouderen. “Meer eenzaamheid”, kopt het. En in de eerste regel staat dat mantelzorgers weg dreigen te blijven bij ouderen. Goed bedoeld natuurlijk, om ze niet te besmetten.

De kern van mantelzorg

Super herkenbaar! Je bent voorzichtig, want je wilt het niet op je geweten hebben dat iemand door jou ziek wordt. De gezondheid is al broos, daar moet niet nog eens een verkoudheid of griepje bijkomen. Laat staan corona. Dus zoek je andere oplossingen. De boodschappen laten bezorgen en de administratie kan ook best een weekje wachten.
Toch is wegblijven niet de beste aanpak.

Mantelzorg wordt vaak opgedeeld in praktische taken. Eten koken, de was doen, medicijnen regelen. De kern, het belang van mantelzorg zit daar alleen niet. Het gaat niet om de klusjes die gedaan moeten worden, mantelzorg gaat om het contact dat je met elkaar hebt.

black and pink love me printed textile

Blijf zelf gezond

Het is prettig dat de medicijnen voor komende week in huis zijn, maar het is nog prettiger dat je samen koffie drinkt. Het is fijn dat je eten kookt, maar het is nog fijner dat je er gewoon even bent. Contact, dat iemand zich om je bekommert en ziet hoe het met je gaat. Dat er een praatje is, van mens tot mens, over dingen die er toe doen. De connectie, die maakt het verschil. Hoe essentieel eten ook is, live contact doet meer goed dan een magnetronmaaltijd.

Wegblijven is geen optie. Zeker niet omdat het einde van deze uitbraak nog lang niet in zicht is. Morgen zijn er gewoon weer nieuwe coronaslachtoffers, volgende week ook, en wie weet hoe lang nog. Wil je iemand niet besmetten? Dan is er maar één ding wat je kunt doen: Zorg dat je zelf gezond blijft.
Hoe? Simpel. Vermijd grote groepen, beperk je sociale contacten en wees selectief in wat je wel en niet doet. Leef zoals de Brabanders deze week doen. Begin bij jezelf en neem geen risico. Voorkom dat je aangestoken wordt. Dan kun je het ook niet doorgeven.

Vanochtend ben ik thuis gebleven. Niet per se leuk, wel noodzakelijk. Zodat ik dit weekend wel gewoon naar familie kan.

Als mantelzorger heb je te maken met een onzekere toekomst. Wil jij hier ook makkelijker mee om gaan? Meer rust en meer grip ervaren, met als bonus een betere band met je dierbaren? Stuur me een bericht en maak gebruik van de tijdelijke introductie aanbieding: 1 uur gratis coaching. We bespreken jouw persoonlijke situatie en je krijgt minimaal 2 tips die jij direct kunt toepassen.

Wat werkt wel?

Soms zijn onverwachte ontmoetingen juist de leukste. Met interesse en een open, nieuwsgierige blik de wereld inkijken. In deze blog beschrijf ik de bewuste keuze om even te blijven zitten en een gesprek aan te gaan.

Lees verder »
silhouette of people inside airport

De Rode Jas

Soms zijn onverwachte ontmoetingen juist de leukste. Met interesse en een open, nieuwsgierige blik de wereld inkijken. In deze blog beschrijf ik de bewuste keuze om even te blijven zitten en een gesprek aan te gaan.

Lees verder »
Kan_een_gedachte_waar_zijn

Kan een gedachte eigenlijk wel waar zijn?

Soms komt een onderwerp keer op keer terug, bijna als een boemerang. Je gooit het weg en voor je het weet struikel je er weer over. Deze week is dat een gedachte, een vraag, een beetje vreemde vraag. Ik leerde afgelopen tijd kritisch denken in een filosofische workshop, ervaarde hoe je met een bewuste ademhaling

Lees verder »