Lifecoaching

Lifecoaching

Lifecoaching, of levenscoaching, wat is dat nu precies?
Laten we beginnen met de kern: bij (life)coaching leer ik je vaardigheden waardoor het leven makkelijker wordt. Je leert betere keuzes maken en je eigen waarden te ontdekken. Wat is voor jou belangrijk in het leven? Je leert beter om te gaan met tegenslagen, waardoor het leven evenwichtiger wordt. Je krijgt meer zelfverzekerder en ik weet zeker dat je enthousiast wordt over je eigen toekomst. Kortom: bij lifecoaching leer je hoe je de beste versie van jezelf wordt. 

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met moeilijke momenten. Een relatie die niet loopt zoals je zou willen. Misschien word je ontslagen of komt de dood opeens dichtbij. Als mens zijn we geneigd te denken dat het beter met ons zal gaan als de problemen straks – ergens in de toekomst – over zijn. De realiteit is echter dat er altijd problemen zullen zijn. Het ene moment misschien groter dan het andere. Het leven is onvoorspelbaar, je weet nooit wanneer er slecht nieuws komt.

Het is de kunst om mét die problemen te leven. Bij lifecoaching gaat het om het leren van vaardigheden om beter om te gaan met de uitdagingen die je op je weg tegenkomt.  Om je vrij te voelen, blij te zijn en ook te genieten als er beproevingen op je pad zijn. 

Ik leer je jouw leven in te richten op een manier die bij je past. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je betere keuzes kunt maken. Niet alleen beter, ook nog eens makkelijker. Doordat je jezelf beter leert kennen, leer je jezelf begrijpen. Zo wordt het minder ingewikkeld om een keuze te maken en ga je langzaam je leven organiseren op een manier waar je van binnen blij van wordt. Wat echt belangrijk voor jou is, die vraag kun jij alleen beantwoorden. Ik help je om dit helder te krijgen. En ik help je met acties daarbij, welke stappen je zou kunnen zetten om uiteindelijk lichter en blijer, makkelijker door het leven te gaan.

Mantelzorgcoaching

Door het zorgen voor je naaste begint je leven te piepen en te kraken. Je doet het zo graag, maar merkt dat het best een belasting is. Niet alleen het praktische stuk, met ziekenhuisbezoeken en geregel. Dat gaat nog wel. Juist het emotionele deel vind je zwaar, het mentale stuk. Aan de buitenkant is niet te zien dat je continu stress hebt, 24 uur per dag. Hoe lang blijft de ziekte stabiel, wanneer valt er een lichaamsfunctie uit of begint het volgende probleem? Een uitzaaiing, gebroken heup, nierfalen. Het niet weten, dat vreet van binnen aan je. Je voelt je machteloos.

Als coach help ik je om inzicht te krijgen in jouw situatie. Dat begint heel praktisch, met de feiten. Welke ziekte, wat zijn de symptomen, in welke fase verkeren jullie en wat kan of mag je verwachten op korte en lange(re) termijn. We kijken samen naar jouw belasting, wat ligt er allemaal op jouw bordje en wat hoort er op jouw bordje. En uiteraard kijken we ook naar de gewenste situatie, hoe zou je willen dat het was. We kijken samen naar mogelijke oplossingen en geloof me: die zijn er altijd.

Als er een nare ziekte zo dichtbij is, heb je een lange adem nodig. Je hoopt immers dat iemand zo lang mogelijk (en in relatief goede gezondheid) zal leven. Daar doe je alles voor. Het heeft alleen wel invloed op je, en hoe. Ik zie daarom vooral mensen die last hebben van vermoeidheid, emotionele buien, prikkelbaar zijn en die vast lopen op werk. Allemaal symptomen van dezelfde oorzaak: Door blijven gaan. Omdat dat het enige is wat je kunt: overleven.

Tijdens de coaching leer ik je hoe je op een andere manier om kunt gaan met die continue stress. Hoe je die spanning even kunt parkeren en hoe je simpel en effectief rust kunt ervaren. Dat hoeft echt niet veel tijd te kosten, je kunt het zelfs oefenen in de wachtkamer.
Naarmate de coaching vordert leer ik je ontdekken wat jouw grenzen zijn. Elk mens heeft grenzen. En gelukkig maar, elk mens heeft ook grenzen nodig. Het is juist de kunst om die beter aan te kunnen geven naar de buitenwereld. Ik leer je hoe je dat doet op een manier die bij jou past. Ik leer je daarbij ook keuzes maken die in lijn zijn met wie jij bent en met wat jij belangrijk vindt.

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg

Hoe werkt het

Elke coaching begint met een korte sessie van ongeveer 45 minuten waarin we jouw situatie bespreken. Tijdens deze sessie kijken we of onder meer of mijn aanpak geschikt is voor jouw specifieke situatie. Uiteraard help ik je tijdens dit gesprek ook alvast een stukje op weg, ik geef je minimaal 2 tips specifiek voor jou. Aan het einde van deze sessie kunnen we gelijk een plan maken voor de vervolgafspraken.

Technieken

Sommige mensen zal het een zorg zijn, anderen stellen vragen over hóe ik ze precies help. Voor die laatste groep: Bij deze.

Ik maak gebruik van o.a. NLP-technieken, familieopstellingen,  Socratisch coachen, RET en positieve psychologie. Plus officieel ook Oplossingsgerichte coaching, dat lijkt me vanzelfsprekend. Het is een uitgebreide toolbox, waarbij jij altijd het uitgangspunt bent. Het gereedschap dat ik inzet moet passen bij wie jij bent en bij jouw vragen. In vrijwel elk traject komen in ieder geval NLP en opstellingen – vaak in de vorm van een tafelopstelling – aan bod.

Waar vindt de coaching plaats?

De sessies zijn doorgaans in Het Coachhuis. Zie Contact voor de exacte gegevens. In overleg kan het zijn dat een sessie buiten plaats vindt. Coaching tijdens een wandeling geeft een andere dynamiek, die soms heel bevrijdend werkt. Uiteraard maken we deze keuze in overleg. Standaard is een sessie gewoon binnen, in Het Coachhuis.

Investering

De investering is € 67,- (incl. BTW) per sessie, voor een sessie van ongeveer 5 kwartier.
De eerste, korte sessie van 45 minuten is altijd gratis en vrijblijvend.